Jak nie złapać się na sztuczny miód?

Miody to jeden z najpopularniejszych produktów kupowanych w okresie jesienno-zimowym. W końcu mają wiele wartości odżywczych, są zdrowe, wspierają nasz organizm w tym okresie przeziębień i grypy.
To wszystko prawda, ale tylko wtedy gdy mówimy o prawdziwych miodach, które swój początek miały jako nektar kwiatowy zebrany przez pszczoły. Tylko ten miód jest prawdziwy, zdrowy i ma rację bytu.
Sztuczne miody, najprościej mówiąc to mieszanka wody, cukru, sztucznych aromatów i barwników. Nie ma w nich nic zdrowego, czy prawdziwego. Skąd jednak my, mamy wiedzieć, co stoi na sklepowej półce? Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Etykieta

Czytanie etykiet może nam wiele powiedzieć o produkcie, który trzymamy w ręce. Bardzo często, jeśli sięgniemy do sklepowej półki i zaczniemy czytać etykietę znajdującą się na miodzie, znajdziemy małym druczkiem napis „Miód sztuczny”.
Są jednak sytuację, gdzie producent tego nie zrobi, a nie znajdziemy też napisu „Miód naturalny”. To też powinno nam zapalić czerwoną lampkę ostrzegawczą.

Zapach

Jest to jeden z najprostszych sposób na odkrycie co mamy przed sobą. Sztuczny miód, jako że głównie składa się z wody i cukru, pachnie po prostu cukrem lub wcale. Prawdziwy miód uwalnia zaś aromaty kwiatowe i zapach miodu. Nie ma w tym zapachu nic z cukru.

Tylko słodycz? No nie…

Miód powinien być słodki, ale nie aż za słodki. Jeśli mamy w ustach prawdziwy miód, to oprócz początkowej słodyczy, powinniśmy poczuć lekkie pieczenie i drapanie. To powinien być lekki posmak, który zwykle nie pozwala się zasłodzić miodem.
Jeśli go nie ma i czujemy tylko słodycz i cukier to możemy stwierdzić, że zamiast miodu, zjedliśmy łyżeczkę cukru z barwnikami, czyli miód sztuczny.

Krystalizacja

Zwykle ładniej wygląda piękny, złoty, lejący się miód. Podejrzanie zaś, jeśli w środku krystalizują się jasne kryształki.
To tylko pierwsze wrażenie. Naturalny miód powinien się krystalizować. Jest to naturalny proces, któremu miód poddaje się już w pszczelim ulu.
Najdłużej krystalizuje się miód akacjowy, ale nawet on, w ciągu roku powinien zacząć zmieniać swoją formę.
Jeśli zaś miód stoi, na tej półce ponad rok, a nadal jest złocisty i lejący się bez oznak krystalizacji to niestety, ale na pewno miód sztuczny.

You may also like...