Kuchnia i spiżarnia na wiosnę – pomysły na praktyczne przechowywanie

Praktyczne przechowywanie opiera się przede wszystkim na dobrze zorganizowanej przestrzeni i pomysłowych rozwiązaniach, które pomogą w pełni wykorzystać potencjał każdej szafki, zapewniając przy tym szybki i łatwy dostęp do wszystkich produktów. Z artykułu dowiesz się, jak zorganizować kuchnię, by zapewnić sobie jej maksymalne wykorzystanie.

Pojemne szafki

Na rynku znajdziesz wiele praktycznych rozwiązań w postaci nietypowych szafek i zorganizowanej przestrzeni w ich wnętrzach. Należą do nich pojemne carga dedykowane przede wszystkim do głębokich szafek oraz wyciągi przeznaczone do tych narożnych, trudnych w aranżacji. Niezawodne okazują się również szuflady z wysuwem, które zapewniają dostęp do wszystkich rzeczy i ułatwią utrzymać porządek za jednolitym fontem. Nie da się ukryć, że są to pomysły, na które możesz się zdecydować podczas umeblowania kuchni. Co jednak zrobić, jeśli meble masz już kupione i trudno Ci się w nich zmieścić?

Jak zmieścić się w kuchni?

W miarę upływu czasu w naszej kuchni jest coraz mniej i mniej miejsca. Przedmiotów, akcesoriów – garnków, talerzy i innych – cały czas przybywa, w przeciwieństwie do ilości szafek. Co więc zrobić, jeśli nie chcesz nic wyrzucić? Przede wszystkim kupuj mniej! Nowoczesne systemy aranżacji są niezwykle pomocne i jeśli masz możliwość przebudowy wnętrza, warto to przemyśleć, jednak nic nie przyniesie Ci takiego efektu jak skrupulatne i przemyślane zakupy.

Wykorzystaj blat roboczy

Kiedy już brakuje Ci miejsca wewnątrz szafek, pomyśl o blacie roboczym i o rozmieszczeniu wszystkich rzeczy, które potrzebujesz na co dzień, w łatwo dostępnym miejscu. Pomocne będą tu na przykład wieszaki kuchenne i przyborniki. Dzięki nim sięganie i odkładanie często potrzebnych rzeczy będzie szybkie i intuicyjne, a dodatkowo unikniesz niepotrzebnego bałaganu.

Co z produktami spożywczymi?

Jeśli planujesz posiłki na dłuższy okres i nie lubisz robić zakupów na obiad codziennie, prawdopodobnie robisz małe zapasy spożywcze, na które potrzebne Ci jest dodatkowe miejsce. Dobrym pomysłem jest przeznaczenie jednej szafki na żywność. Najlepiej, jeśli będzie blisko lodówki- rozpakowywanie zakupów będzie szybsze.

Potencjał spiżarni

Jeśli posiadasz spiżarnię i czujesz, że nie jest ona w pełni wykorzystana, koniecznie przemyśl zakup szafek cargo, lub koszy i pojemników, które umożliwią Ci łatwą segregację produktów spożywczych i akcesoriów kuchennych. Warto przyjrzeć się wyprzedażom i kupić je w niższych cenach. Sprawdź outlet online i znajdź najlepszą opcję dla siebie. Drobne AGD umieść w głębszych szafkach, a te które używasz pozostaw na blacie lub na wierzchu w spiżarni, gdzie łatwo będzie po nie sięgać, nie powodując bałaganu. Te rzadko używane schowaj najgłębiej. Staraj się wybierać takie patelnie i garnki, które mają odczepiane rączki lub zastosuj maty antypoślizgowe zapobiegające porysowaniu się powierzchni i ułóż jedne naczynia na drugich. Tak ułożone przedmioty, akcesoria i żywność powinny zaoszczędzić Ci sporo miejsca. Dodatkowo dbając o tą przestrzeń i odkładając wszystko na miejsce, zapewnisz sobie komfort i utrzymasz porządek na dłużej.

You may also like...