Jak zaprojektować kuchnię, żeby była funkcjonalna?
Dogłębna analiza organizacji przestrzeni kuchennej jest niezwykle ważnym procesem w każdej budowie i remoncie. Kuchnia stanowi centralny punkt domu. Łączy rodzinę i przyjaciół, którzy w kuchni mogą rozmawiać przy kawie, gotować, jeść i dobrze się bawić. Kluczowym elementem jest oczywiście projekt kuchni, najlepiej wykonany przez studio mebli kuchennych Meblobuk Poznań ponieważ to od niego będzie zależała funkcjonalność tego pomieszczenia.
Plan kuchni
Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, aby kuchnia była wygodna i funkcjonalna dla całej rodziny. W tym celu warto kierować się zasadą trójkąta. Trójkąt roboczy dotyczy relacji między trzema głównymi elementami: zlewem, płytą indukcyjną lub kuchenką i lodówką. Są to trzy obszary wokół których skupia się największa uwaga domowników. Każda długość trójkąta obrazuje przepływ ruchu od jednego urządzenia do drugiego. Idealny przepływ można sobie wyobrazić jako osobę obracającą się między gotowaniem na kuchence, zmywaniem naczyń w zlewie i wyjmowaniem produktów z lodówki. Trójkąt roboczy można potraktować jako wskazówkę, ale ostatecznie to styl życia i indywidualne potrzeby wyznaczą ostateczny plan kuchni.
Wydzielenie strefy roboczej
Dzisiaj większość nowoczesnych kuchni ma otwarty układ. W przypadku tych projektów wykorzystanie idei trójkąta, aby połączyć trzy główne elementy blisko siebie, nie zawsze jest optymalnym rozwiązaniem. Zamiast tego lepszym pomysłem może być zaplanowanie stref roboczych. Obecnie meble kuchenne dają wiele ciekawych możliwości, dlatego bez większego trudu można tak pogrupować szafki i urządzenia, że doskonale spełnią swoje funkcje. Na przykład strefa przygotowania może obejmować szuflady, przestrzeń na blacie i kosz na śmieci. Strefa zmywania może obejmować zlew, zmywarkę i szafkę do przechowywania talerzy, misek, filiżanek, kubków. W ten sposób można łatwo przejść od mycia, przez wkładanie naczyń do zmywarki, do odkładania ich na swoje miejsce.
Komunikacja
Kuchnia nie służy tylko przebywaniu w niej w celach kulinarnych. Każdego dnia, każdy członek rodziny przechodzi przez kuchnię dziesiątki razy, dlatego kuchnie na wymiar powinny uwzględniać komunikację. Należy się upewnić, że takie elementy jak wyspa nie będą blokować przejścia. Przejścia przez kuchnię powinny mieć co najmniej 90 cm szerokości dla jednej osoby i ponad 100 cm szerokości dla dwóch chodzących osób. Dla dwóch osób gotujących lub przygotowujących posiłki, 106 – 120 cm byłoby idealne, aby zapewnić dodatkową przestrzeń do pracy i nie przeszkadzać sobie wzajemnie.
Najnowsze komentarze