Savoir vivre – rodzaje widelców
Jedną z podstawowych kwestii, które poruszane są przez zasady savoir vivre, jest dobór odpowiednich sztućców. Choć na co dzień korzystamy z zaledwie kilku z nich, w przypadku oficjalnych przyjęć należy przygotować widelce, łyżki i noże, które będą dedykowane konkretnym rodzajom potraw. Przedstawiamy krótki wykaz widelców, które serwowane powinny być na przyjęciach!
Widelce obiadowe
Do dań głównych tradycyjnie serwowany jest widelec z długimi ząbkami, który znajdziemy w podstawowych zestawach sztućców, takich jak sztućce Hassel. Jeśli danie główne poprzedzone jest przystawką, należy dodać do zestawu nieco mniejszy widelec, który umożliwia wygodniejsze spożywanie mniejszych porcji. Duży, szeroki widelec służy z nieco dłuższą rączką służy do nakładania produktów z zimnej płyty: serów czy wędlin. Łatwy do rozróżnienia jest widelec do ryb – posiada on cztery ząbki, które są dosyć szeroko rozstawione. Do owoców morza serwuje się specjalne sztućce, które umożliwiają również otwarcie skorupiaków.
Małe widelczyki
Wśród małych widelczyków z pewnością należy wspomnieć o tradycyjnych widelcach deserowych, z dosyć krótkimi ząbkami, które przeznaczone są do spożywania ciast i tortów. Widełkowaty, mały widelczyk (nieco szerszy niż widelce deserowe) serwowany jest w przypadku przekąsek i potraw z małymi owocami morza – umożliwia on jednak m. in. nakładanie kawioru na krakersy lub tosty. W niektórych restauracjach możemy spotkać się również ze specjalnymi widelcami do ślimaków, które posiadają dwa długie ząbki.
Najnowsze komentarze